sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Virkattu pitsimatto

Näiden aiemmin valmistuneiden töiden esittelyn väliin on nyt jotakin uuttakin valmista näyttää. Viime syksynä päätin pistää olohuoneen sisustuksen uusiksi ja sen suunnitelman osana halusin vaihtaa vanhan maton virkattuun pitsikuvioiseen mattoon. Virkattuja mattoja näkyy netissä runsaasti, mutta tällä ohjeella tehtyjä olen nähnyt vain kaksi. Kuteet ostin ja maton aloitin jo lokakuussa, mutta matkaan tuli mutkia ja matto valmistui vasta tällä viikolla.


Pyöreä pitsimatto

Valmistunut: 30.1.2012
Malli: Marja Rautiainen, Lappajärven värjäämö Oy
Saatavissa: Suuri käsityölehti 6–7/2007
Kude: Kauhavan Kangas-aitta Lilli-ontelokude, luonnonvalkoinen
Menekki: 3 kg, ennen virkkaamista kutistettua kudetta
Koukku: 8 mm

Suuressa käsityölehdessä julkaistussa ohjeessa oli runsaasti virheitä, korjatun ohjeen sain maton suunnittelijalta. En ollut aiemmin virkannut oikein mitään ketjusilmukkaa kummempaa ja siksi alku oli opettelua. Purettua tuli monta kertaa, virkkaamisen harjoittelun olisi kai voinut aloittaa jollakin kevyemmällä työllä. Ella-ontelokuteen menekiksi oli arvioitu korjatussa ohjeessa 3 kg, Lilli-ontelokuteen pitäisi kai olla samantyyppistä, vaikka onkin eri valmistajan. Kude kuitenkin loppui kesken, ei olisi riittänyt vaikka olisin jättänyt kaksi viimeistä kuviokerrosta pois. En halunnut ostaa kudetta lisää ja ohjeen tekijä kehotti virkkaamaan napakammin. Matto jäi odottamaan uutta intoa ja tammikuun lopussa palasin työn pariin. En halunnut purkaa koko mattoa ja ottaa riskiä riittääkö kude siltikään. Purin sitten kaksi kiloa ja jatkoin maton virkkaamista samalla koukulla, mutta napakammin. Maton loppua kohti jännitys kasvoi, mutta virkkausjäljen napakoittamisen ansiosta kude riitti loppuun asti ja sitä jäi vielä reilu puoli metriä jäljelle. Tämän viimeisen kahden kilon virkkaamiseen meni kolme päivää.

Koska ensimmäinen kilo, eli maton keskusta, oli virkattu rennommalla käsialalla, ei maton ulkoreuna antanut myöten pingoittaa keskustaa yhtä paljon kuin reunaa. Mielestäni keskusta on kuitenkin riittävän siistin näköinen eikä tiukkuusero tuota pingoittamista lukuunottamatta näy. Valmiin maton halkaisija tällä käsialla on 111 cm. Loppujen lopuksi olen mattoon tyytyväinen ja helpottunut, että sain sen valmiiksi.

Purkamista tuli työn aikana tehtyä niin reilusti, että virkkaamallani määrällä olisi saanut aikaa reilut kaksi mattoa. Mutta opinpa tämän työn aikana paljon ja sain aikaan nätin maton.

Lopuksi vielä kuva-aineistoa maton virkkaamisen vaatimasta sotavarustelusta. Jo rennommalla käsialalla, mutta etenkin virkkauksen napakoittamisen jälkeen, käsineet olivat välttämättömät. Neuloskäsine esti hiertämistä ja sen päälle vedetty leikkauskäsine antoi tukevan pidon koukun pitelemiseen. Laitoin neuloskäsineen myös vasempaan käteen, sillä kude tuntui karhealta juostessaan sormea vasten. Ilman tätä varustelua rakoilta ei olisi voinut välttyä.


25 kommenttia:

 1. Vau, mikä matto! Mää oon yhen maton virkannu Toikan Putkis-kuteesta. Se on mukavan ohutta, joten sitä on kevyt virkata. Lisäksi matosta tuli niin kevyt, että sen voi huoletta vaikka heittää pyykkikoneeseen :) Täällä (http://neuleaddiktio2.blogspot.com/2011/10/kasityomessut-2011.html) olevaan mattoo Putkista meni vain 440g.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihanan söpö tuo sinun tekemäsi matto! Ihana väri, tykkään tuollaisesta lämpimään, ei kylmään taittavasti vaaleanpunaisesta (tällä hetkellä himottaa persikkainen vaaleanpunainen :D ). Mikä oli valmiin maton halkaisija? Itse olen miettinyt Putkiksen hankkimista virkatun kassin tekemistä varten. Saako? Lasketaanko kuteet lankaostoksiksi? :D

   Poista
 2. Onpa todella kaunis malli ja matto kaikenkaikkiaan. Minä en ole koskaan virkannut trikookudetta testikappaletta enempää, mutta tämä kyllä houkuttelisi kovasti. Lehti löytyy - mutta liitettä ei, pahus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tuota ohjetta haluaa, ei kannata katsoa siitä lehdestä, sillä siinä oli hirveästi virheitä. Korjatun ohjeen saa laittamalla sähköpostia ohjeen tekijälle Marja Rautiaiselle marja(piste)rautiainen(ät)phnet(piste)fi. Lappajärven värjäämölläkin oli syksyllä lähettää vain vanha versio ohjeesta ja Marjalta sain korjatun version.

   Minä siis virkkasin tämän maton ontelokuteesta. Ensin meinasin trikookuteesta edullisuuden vuoksi, mutta Annen kutomossa hän suositteli pitsimalliin trikoon sijaan ontelokudetta. Mutta varmaan tulee trikookuteellakin ihan siisti pitsikuvio, jos riittävän napakasti virkkaa.

   Poista
 3. Tosi ihana tuo malli! Voi kun itsekkin jaksaisi alkaa opettelemaan virkkauksen uudestaan niin sais tuollaisen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämän mallin näin ensimmäisenä ja muutamia sen jälkeen, mutta tämä miellytti minua eniten.

   Poista
 4. Kaunis matto. Minä haaveilen tekeväni lastenhuoneisiin räsymaton tapaiset matot virkaten - siis kiinteillä tai puolipylväillä kirjavaa raitaa. Saas nähdä, tuleeko tehtyä. Sinulta ainakin sain hyvän vinkin noista käsineistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos käsinevinkistä oli hyötyä, sitä varten sen täällä halusinkin kertoa. :)

   Poista
 5. Tosi sievä matto. Varmasti raskasta käsille virkata tuollaista! Olisipa mukava itsekin tehdä matto, jos vaan joskus kerkeäisi perehtyä virkkaamiseen uudelleen. Onko kuinka kallista tuo ontelokude?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lilli-ontelokuteen hinta riippuu hieman kaupasta. Itse ostin sitä hintaan 11 €/kg, sitä edullisemmalla ei näytä löytyvän. Näytetäänhän tuota värjättyä trikookudettakin noilla hinnoilla myytävän, mutta itse olisin saanut trikookudetta yli puolet edullisemmin tuolta paikalliselta kotikutomolta.

   Poista
  2. http://www.kudepuoti.fi/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=3&Itemid=4
   Täältä löytyy edullisempaa ontelokudetta...bongasin juuri:)

   Poista
 6. Kaunis matto! Olen itsekin haaveillut virkkaavani tuon maton. Vuorokaudessa pitäisi olla pari lisätuntia, että ehtisi toteuttaa kaikki haaveet.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kyllä minulle riittäisi edes pari lisätuntia, että ehtisin kaikki haaveeni toteuttaa. :D

   Poista
 7. Kaunis! Kuteen virkkaaminen on tosiaan aikamoista urheilua... :D Mutta urakka kannatti, lopputulos on hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi olen itsekin tyytyväinen lopputulokseen. :D

   Poista
 8. Onko sinulla vielä tuota ohjetta? Voisinko saada sen sinulta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjeista ei oikeastaan saa luvattomasti välittää kopioita. Yltä löytyy kuitenkin Suuren käsityölehden numero, josta ohje löytyy (katso löytyykö lehteä paikallisesta kirjastosta) sekä ohjeen suunnittelijan yhteystiedot korjatun ohjeen saamista varten.

   Poista
 9. Ihana matto, olen jonkinaikaa jo etsinyt maton ohjetta joka ei ole se jokapaikassa näkyvä juhannusruusu, nyt löytyi :P Vieläkun saisi tuon ohjeen jostain...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä lainasin tuon kyseisen lehden kirjastosta.

   Poista
  2. Hei, tiedoksi kaikille tuon virkatun maton ohjeesta kiinnostuneille. Korjattu ohje julkaistaan Taito-lehdessä 4/2012. Lehti ilmestyy 31.7.

   Poista
 10. tuo ei oo vaikeeta, kannustan kaikkia - hakusanalla lilli ontelokude löytyy kivoja matonohjeita. ja ko kudetta voi ostaa valmiina. ei ole ihan työmatkavirkkausta tämä - tilaahan ja vähän voimiakin vaatii, mutta nopeaa ja niin mukavaa.

  VastaaPoista
 11. Tuo hanskavinkki tulee kyllä tarpeeseen, virkkasin juuri kylppäriin maton loppuun ja kämmenessä komeilee pari vesikelloa, auts!

  VastaaPoista
 12. Korjattu ohje löytyy Lappajärven Värjäämön kotisivuilta www.filona.fi (käsityöohjeita/ virkattu matto).

  VastaaPoista
 13. Will you be publishing the corrected pattern? I have been trying desperately to find a copy of the magazine this pattern is in but not having any luck. M'leigh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. It is not my pattern so I cannot publish it. To receive the corrected pattern, I emailed the designer. The pattern is in Finnish.

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi!