tiistai 28. huhtikuuta 2015

Jokapaikan villatakki helmineuleesta ja pitsistä

Tätä villatakkia neuloin hiljakseen ja hartaasti. Vaikka menneeksi talveksi se ei kerennyt käyttöön, on ensi talveksi valmiina mieluinen villatakki. Takin on tarkoitus käydä sekä siistimpään että rennompaan pukeutumiseen ja toimia mielellään sekä napitettuna että auki puettuna. Tätä takkia olen aikonut jo pidemmän aikaa, viime vuonna näytän toivoneeni tämän takin laittavan puikot tauon jälkeen heilumaan. Vuosi piti vielä tuon jälkeen odotella ennen kuin jotain alkoi tapahtua.


Helmineuletakki (ravelry)

Valmistunut 6.4.2015
Malli: Round the corner hoodie, Shiri Mor
Saatavissa: Designer Knitting, Winter 2008/2009
Lanka: Sublime Yarns Extra Fine Merino Wool dk, väri 286 fig pudding
Menekki: 536 g
Puikot: 4, 3,5 ja 4,5 mm

Koska päätin neuloa takin dk-vahvuisella langalla ohjeen aran-vahvuisen sijaan, jouduin laskemaan lähes koko ohjeen uusiksi vastaamaan neuletiheyttäni. Helmineuleessa tiheys oli 21,5/34. Vartalo-osan neuloin 4 mm puikoilla, joustinneulereunat 3,5 mm ja pyöröneuleena neulomani hihat 4,5 mm puikoilla.


Perfektionismi nosti uhkaavasti päätään muokkauksia suunnitellessa ja neuloessa. Ihastuin malliin ja päätin tehdä neuleesta juuri hyvän minulle. Käytettävyydeltään vastaavaa villatakkia minulla ei ole ja toivoin saavani tästä kauniin ja monikäyttöisen vaatteen. Odotukset valmiin neuleen mieluisuudesta nousivat suhteettoman korkeiksi. Tämä aiheutti jahkailua muokkausvaihtoehtojen välillä, tarpeetonta tuskastelua ja yleistä epävarmuutta neuleen onnistumisesta. Edellä mainitun ja ei-ollenkaan-maanisen neulomistahdin vuoksi takin valmistuminen tuntui kestävän pidempään kuin aiemmin neulomissani isoissa neuleissa, yli kaksi kuukautta. Todellisuudessa eihän tuo ole ihan huono aika, mutta ilman arpomista ja purkamista takki olisi valmistunut jo aiemmin.


Etukäteissuunnittelu pelasti aika lailla muun paitsi hihojen ja hieman kauluksen kanssa. Hihojen kanssa tuli neulottua parinkin mutkan kautta. Neuloin hihansuun ja poimin siitä silmukat hihaa varten. Hihan neulottuani sovitin sen paikalleen kädentiehen ja eipä se istunutkaan hyvin. Aluksi meinasin että pikku juttu, muokkailen vielä hihanpyöriön kavennuksia. Mutta siinä miettiessäni päätin, että hihasta olkavarren kohdalta oli tullut liian leveä. Pelkän tyytymisen tai purkamisen sijaan käänsin homman ylösalaisin. Poimin kädentieltä silmukat ja neuloin hihan kädentiestä ranteeseen. Ennen hihansuun kiinnittämistä ja neuleen kastelua hihan pituuden arvioiminen oli hieman hankalaa ja pingoituksen jälkeen jouduin hihoja vielä kolmisen senttiä lyhentämään.


Alkuperäisessä ohjeessa takissa oli huppu, mutta tuota en omaan neuleeseeni halunnut. Mieluisen kauluksen sain aikaan toisella yrityksellä.


Toivomani mukaisia nappeja en löytänyt paikallisesta nappikaupasta. Meinasin tilata napit netistä, mutta päädyin järkevyyden nimissä selviämään nappilaatikosta löytyvillä tykötarpeilla. Ostin käyttämäni napit jokunen vuosi sitten arkasteluliikkeen nappien loppuunmyynnistä. Metallilta ne yrittävät näyttää, vaikka muovia ovatkin. Eivät ole ihan mitä hain, mutta käyväthän nuokin.


Neuletakki on kerennyt matkata jo Wieniin asti. Sitä ei siellä huhtikuun puolivälissä säiden puolesta tarvinnut, mutta koska matkalaukussa oli tilaa, saattoi takin ottaa mukaan vain kuvaamista varten. Kuvauspaikkoja Wienissä olisi pilvin pimein, nämä kuvat otimme hotellimme oleskelutilassa. Matkasta lisää seuraavalla kerralla.

4 kommenttia:

Kaunis kiitos kommentistasi!