sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Synttärisukat ja sukan koon laskeminen

Viime vuoden lokakuussa syntymäpäivälahjana valmistuivat perussukat. Nuo paksut väljähköt sukat ovat olleet kotisukkina ja täksi vuodeksi toiveena olivat istuvat sukat ohuemmasta langasta. Jalanmyötäiset hyvin istuvat sukat mahtuvat myös kenkiin. Sukkien väri ja malli on saajan valitsema, joten lahja ei ollut tällä kertaa kovinkaan yllätyksellinen.


Palmikkosukat (ravelry)

Valmistunut 26.10.2013
Malli: Sapient Pearwood socks, Rachel Coopey
Lanka: CEWEC California Salida, väri 20 harmaa
Schoeller+Stahl Fortissima Socka, väri 1057 harmaa
Menekki: 48 ja 30 g
Puikot: 2 mm

Malli on maksullinen, mutta sen verran simppeli etten sitä ostanut, vaan neuloin kuvion kuvien perusteella. Sukaan kokoon meinasin katsoa apuja muista vastaavan paksuisesta langasta miesten jaloille tehdyistä sukkaohjeista, mutta niissä silmukkaluvut tuntuivat omiin laskelmiini verrattuna isoilta. Päädyin käyttämään ottamiini mittoihin perustuvia laskelmiani ja neuloin sukat 68 silmukalla neuletiheyden ollessa noin 34 s / 48 krs. Sukista tuli juuri sopivasti jalkaa myötäilevät.


Löysin jostain englanninkielisestä blogista ohjeen, jonka mukaan sukan negatiivisesta joustosta saa yleensä sopivan kun jalan ympärysmitasta vähentää 10 prosenttia. Negatiiviseen joustoon vaikuttaa tietysti myös mallineule; joustinneuleessa negatiivista joustoa saa olla enemmän ja sileällä neuleella tai palmikkoneuleessa vähemmän. Näitä sukkia varten vähensin 15 prosenttia, sillä sukissa on joustinneuletta ja sukkien saaja halusi sukista riittävän napakat.

Tarvittavien silmukoiden määrän voi selvittää esimerkiksi näin (kun oletetaan että esimerkissä jalanympärys on 23, tehdään 10 prosentin negatiivinen jousto ja neuletiheys on 32 s = 10 cm): 23 cm * 0,90 = 20,7 cm -> 20,7/10=2,07 -> 2,07*32=66,24. Eli silmukoita tulisi 66.
Jos joku tietää paremman kaavan, voi sen kertoa kommenteissa.

Saavuttamani lopputulokseen päti myös ohje, että sopivan istuvasta sukasta saa sormilla nipistäen hyvin otteen, mutta sukkaa ei saa venytettyä sen reilummin. Jos otetta ei saa lainkaan, ei sukka jousta ja se on liian kireä.


Nämä sukat vielä kiilasivat omien keskeneräisten pitkävartisten sukkieni ohitse. Seuraavaksi onkin tavoitteena saada nekin valmiiksi, että pääsen vaihteeksi jotakin muuta kuin sukkia neulomaan.

1 kommentti:

  1. Onpas kivan harmoniset raidat, tykkään kovasti. Raidallinen harmaa on tyylikäs olematta tylsä.

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentistasi!