maanantai 24. kesäkuuta 2013

Virosta villaa ja viiniä

Tänä vuonna vietin erilaisen Juhannuksen ja suuntasin Tallinnaan. Matka oli minulle ensimmäinen Tallinnaan ja matkasuunnitelmaan kuului kaupungin näkemisen, hyvän ruoan ja juoman lisäksi tietenkin lankakaupoissa vierailua.

Ensimmäisenä suuntasin siihen paljon puhuttuun Karnaluks-käsityötukkuun. Ostoslistallani oli villalankaa ja täytyy kyllä sanoa että kaikkea etsimääni en löytänyt. Muiden hehkutuksia lukiessani odotukseni olivat nousseet korkealle ja tässä kaupassa vierailu oli oikeastaan pienoinen pettymys. Villalangoista suurin osa oli akryylisekoitteita ja niitä ihan villaisia oli yllättävän suppea valikoima. Puuvillalankoja näytti ensivilkaisulla olevan hyvät valikoimat, mutta niitä ei nyt ollut ostoslistallani. Myöskään hinnat eivät tuntuneet minusta järisyttävän edullisilta, johtuen ehkä siitä että en ole koskaan raaskinutkaan ostaa lankaa suomalaisista kivijalkalankakaupoista, vaan olen tilannut lankani edullisemmin internetistä. Ompelijoille Karnaluksissa on kyllä paljon kaikenlaista, mutta minä en edes uskaltanut vilkaista kangaspakkoihin, sillä en kuitenkaan kovinkaan paljoa ompele.

Villalankaa Karnaluksissa

Tarttui Karnaluksista sentään jotain mukaan. Ostin Regia silkiä herkullisessa vadelman värissä villatakkia varten ja ohutta perussukkalankaa. Ostin myös napit tuota villatakkia varten.

Regia Silk

Karnaluksissa ei myöskään ollut etsimääni virolaista lankaa. En ollut juurikaan etukäteen tutustunut Tallinnan lankakauppoihin luullessani löytäväni etsimäni Karnaluksista, joten huomasin sattumalta Vana-Virulla kävellessämme pari virolaista lankaa myyvää liikettä. Ensimmäinen oli Hansa Lina, joka myy pellavatuotteita ja siinä ohessa virolaista ja liettualaista villaa. Sieltä ostin hahtuvakiekon tumppuja varten. Toisen kaupan nimeä ei tullut katsottua, mutta se oli myöskin Vana-Virulla ja sieltä ostin liettualaista villaa.

Aade Lõng -hahtuvaa

Liettualaista Teksrena-tehtaan villalankaa

Illalla netissä tiedonhakua tehtyäni suuntasin vielä seuraavana aamuna Sadamarketiin ja siellä sijaitsevaan villakauppaan. Sieltä tarttui mukaan toinen hahtuvakiekko ja kahdenväristä vironvillaa, joista ajattelin neuloa takin ehkä samantapaisella idealla kuin Villaviidakon Emma.

Aade Lõng virolaista villalankaa

Lanka- ja neuletuotekauppa Sadamarketissa

Sitten kun joskus seuraavan kerran Tallinnaan matkaan, voisin suunnistaa pariin pieneen lankakauppaan vanhassa kaupungissa, joista en vielä tällä käynnillä tiennyt. Tämä villainen ja rouhea lanka kiehtoo minua ja oli mukava päästä vyyhtejä ja keriä hypistelemään ja kauniita värejä katselemaan. Myöskään langan lampaan haju ei häiritse minua ja mielenkiinnolla odotan, että pääsen näitä lankoja neulomaan.

3 kommenttia:

 1. Karnassa ne villat täytyy tosiaan löytää sieltä kaiken akryylin ja efektin seasta. Mutta on sielläkin Vironvillaa (tosihalpaa!), ja puuvillan hinta on niin edullinen että päätä huimaa...

  Oikein kivat ostokset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karnaluksissa minä oikein kysyin myyjältä että missä heillä on hahtuvaa tai vironvillaa ja myyjä sanoi, että heillä ei ole. Liekö myyjä sitten puhunut puuta heinää...? Ois kyllä ollut hauska saana sitä villaa vielä edullisemmalla kuin niistä pikkupuodeista. :P

   Poista
 2. Aade longin kehräämö on n. 30 km kilometrin päässä Tallinasta ja sinne pääsee vain ryhmien kanssa. Useat matkanjärjestäjät järjestävät käsityömatkoja joilla käydään juuri tuolla kehräämöllä ja siellä kehräämöllä esimerkiksi tuo liukuvärjätty lanka on 23€/kg. Tässäpä vähän tietoa, vaikka oletkin sitä ehkä jo muualta saanut... :)

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentistasi!