sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Kenialainen lankatehdas

Olen ollut opiskelijavaihdossa Keniassa yli kuukauden ja kaikenlaista on jo tullut nähtyä. Pääsin tällä viikolla tutustumaan myös paikalliseen lanka- ja tekstiilitehtaaseen vaihtoyliopistomme opiskelijaryhmän kanssa. Suoritamme yhteisöharjoittelua ja samalla nimellä kulkevaan kurssiin liittyen paikallinen opiskelijaryhmä vieraili tehtaassa työturvallisuudesta oppiakseen. Minua tietenkin kiinnosti myös itse langan valmistus.

Tehtaassa valmistettiin lankaa, koneneulottiin puseroita kotimaan markkinoille ja neulottujen tuotteiden hukkapalat silputtiin ja niistä tehtiin vilttejä. Lankaa tehtiin kahta paksuutta, 4 ply myyntiin ja 2 ply koneneulontaan. Kuituna oli akryyli. Neulotut puserot olivat pääasiassa koulupuseroita, mutta myös joitakin muita puseroita valmistettiin.

Tehtaaseen tutustuminen oli mielenkiintoista, joskin kierros eteni kenialaiseen tapaan verkkaisesti ja esittely toteutettiin vähän turhankin perusteellisesti. Lankanäkökulmasta vielä enemmän olisi kiinnostanut nähdä langan valmistusta luonnonkuiduista.

Tässä kuvia tuolta tehtaasta. Turvallisuussyihin vedoten laukut pyydettiin jättämään ulkopuolelle ja siksipä järkkärini ei päässyt mukaan. Tällä kertaa kuvat siis pokkarilaatuisina, kameraansa lainasi opiskelijatoveri.

Lankaa tulossa kuumakäsittelystä

Värjättyä lankaa

Langan kerintää




Myyntiin menevää lankaa, kuituna akryyli

Puseroiden neulontaa

Puseroiden osien leikkaamista


Puseroiden ompelemista

Höyryttäminen

Puseroiden viimeistelyä

Pakattuja koulupuseroita

Koulupuseroiden brodeerausta

Ylijäämäpaloja menossa vilttimateriaaliksi

Akryyliviltti kutoutumassa